25-05-2013 21:21
3417
RİZE'DE 2 BİNE YAKIN ASANSÖR TEHLİKELİ!

Rize'de 5 ilçede asansörleri inceleyen Makine Mühendisleri Odası ekipleri, yüzde 97'sinin kullanılmasının can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturduğu tespit etti.
Rize Makine Mühendisleri Odası, Çayeli, Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Kalkandere İlçe Belediyeleri ile imzaladığı protokol sonrasında sayıları 900'e ulaşan asansörlerde denetim çalışması başlattı. 4 mühendisten oluşan ekip bir yıllık çalışma sonucunda 200'e yakın asansörü inceledi. Can ve mal güvenliği açısından emniyetli görülen asansörlere yeşil, uygun görülmeyen asansörlere ise kırmızı etiket takıldı. Standart dışı asansörlerin bulunduğu bina sakinlerine eksikliklerin tamamlanması için 2 ay süre tanındı. Denetlenen asansörlerin yüzde 97'sinin can ve mal güvenliği açısından emniyetli olmadığı saptandı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Makine Yüksek Mühendisi Metin Bıçakçı şunları söyledi: "Asansörler çalışıyor ama her an tehlike yaratacak durumda. Asansörlerde 50'ye yakın konuda inceleme yapıyoruz. Eksiklik varsa 2 ay süre veriyoruz, 'Yaptırın, bize dönün' diyoruz. Belirtilen süre sonunda eksiklikleri kontrol ediyoruz. Giderilmişse kırmızı etiketi kaldırıp yeşil etiket takarak kullanılmasını sağlıyoruz. Eğer can ve mal güvenliği açısından tehlike devam ediyorsa kullanılmaması için kırmızı etiket koyuyoruz. Ama kullanılıp kullanılmadığını denetleme lüksümüz yok. Sadece kullanılmasının yasak olduğunu hem söylüyoruz hem de kırmızı kartla uyarımızı yapıyoruz. Can ve mal güvenliği açısından uygunluk taşıyan asansörlere verdimiz yeşil etiket ne yazık ki yok denecek kadar az."
RİZE'DE 2 BİNE YAKIN ASANSÖR TEHLİKELİ!
Rize Belediyesi ile protokol imzalayamadıkları için kent merkezinde asansör denetimine başlayamadıklarını ifade eden Bıçakçı, "Rize'de 2500 ila 3 bin asansör olduğunu tahmin ediyoruz. Bu asansörlerin yüzde 90'ının can ve mal taşımaya elverişli olmadığını düşünürsek 2 bin civarında asansörde her an kazalar yaşanabilir" dedi


( 3417 Okunma )